lauantai 27. elokuuta 2016

Vinkki miten täyttää kryptoja

Minusta on mukavaa ajanvietettä täytellä näitä kryptoja ja sanaristikoita.

Jotkut ihmiset ovat sanoneet, etteivät osaa täyttää kryptoja mutta minusta se on helppoa.
Tietty kirjain vastaa tiettyä numeroa, kuten esim. tuossa kuvassa olevassa kryptotehtävässä 1=L, 2=I, 3=N jne.. 
Suomen kielessä kirjaimia eli aakkosia on 29: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z, Å, Ä ja Ö.
Kun kryptoa täytetään niin hoksimasta sanasta laitetaan kirjaimia muistiin ns. "muistilaatikkoon" joka tuossa kuvassa on oikeassa alanurkassa.
Virheiden takia on hyvä käyttää lyijykynää + pyyhekumia, paitsi jos kryptotehtäviä täyttää netissä. Esim. jonkun sanan voi keksiä että se on HAUKKA, mutta kun alkaa katsomaan muita sanoja että sopiiko H niihin ja alkaakin niistä muista sanoista tulla siansaksaa, niin sitten pitää vaan kokeilla jotain muuta kirjainta, että ahaa se sanahan voikin olla LAUKKA eli sitten vaan vaihdetaan L-kirjain H:oon tilalle ja H:oota kokeillaan sitten muuhun sanaan.

Itse olen täytellyt kryptotehtäviä ja sanaristikoita ihan pikkutytöstä saakka. Sitten olen osallistunut niihin kilpailuihin ja olen monta kertaa voittanut. 
Kilpailuihin osallistutaan lähettämällä tehtävien ratkaisut joko postittamalla ratkaisulomake tai koko lehti tai sivu / sivut tiettyyn postiosoitteeseen. Tai sitten voi osallistua tekstiviestillä. Ristikkolehdissä lukee aina ohjeet miten voi osallistua. Palkintoina on yleensä joku rahapalkinto, esim. tuon kuvassa olevan kryptolehden pääpalkintona oli 30 euroa ja muut palkinnot oli 15 euroa ja 10 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti